Ingázás Komárom-Esztergom Megyében

A legfrissebb népszámlálási adatok szerint Komárom-Esztergom megyében nem ritka, hogy egy település munkavállalóinak több mint fele máshol dolgozik.
Országos viszonylatban 1 340 831 magyar ember vállal munkát az otthonától eltérő településen – tudtuk meg a Lechner Tudásközpont online elérhető Tér-Figyelő térképéből. A szervezet az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerben elérhető, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2011-es népszámlálási eredményeire alapozva tette közzé adatait. A kutatásban az ország összes ingázójának adatait vizsgálták. Ebbe a körbe tartoznak a más belföldi településre vagy külföldre ingázók és azok is, akik változó településeken végezték munkájukat.

Ezen belül pedig annak a 837 186 főnek a munkába járási jellemzőit is figyelték, akik lakóhelyükről valamely jelenlegi járásközpontba ingáznak. Utóbbi halmaz lakóhely és munkahely közti kapcsolatai összesen 29 427 különböző útvonalat eredményeztek, és az átlagos távolság 91 kilométer hosszú és 74 perc időtartamú volt két település között.

Megyénkben 29 613 fővel Tatabányán a legmagasabb a foglalkoztatottak száma. A megyeszékhelyről 7760 fő ingázik, ami a foglalkoztatottak arányában 26,2 százalék. Tatabányáról a legtöbben Budapesten, Tatán és Oroszlányon néznek munka után. Tata 10 541 munkavállalójának csaknem fele dolgozik más településen, túlnyomó többséggel a szomszédos Tatabányán.

Esztergom alkalmazottainak egyharmada, 3216 fő ingázik, a térkép adatai alapján azonban kétezer dolgozó valószínűleg Szlovákiában talált állást. Dorogról 3140-en utaznak, az említettek fele a szomszédos Esztergomba. Komáromban a kereső tevékenységet folytatók egynegyede vándorol, ezer fő a közeli szlovák településekre. Megyénk nagyobb városai közül Oroszlány 7617 foglalkoztatottjából a kenyérkeresők 37,4 százaléka, 2850 fő néz máshol megélhetés után. Kisebb községeinkben általában 50 és 80 százalék közé esik az ingázók száma. Megyénk települései közül Vértestolnáról utaznak a legtöbben, a 229 foglalkoztatott 83 százaléka, mintegy 190 lakos más településen néz munkalehetőség után.

Forrás: KEMMA