Munkaerő

Az ipari fejlődésének alapja a sok évtizedes ipari hagyományokkal rendelkező szakképzett helyi és környékbeli munkaerő. A korábban elsősorban a bányászatban, illetve ahhoz kapcsolódó villamos energia, valamint kiszolgáló iparban tapasztalatot szerzett munkaerő biztosította az ipari park sikeres fejlődését.

Az elmúlt közel húsz évben a helyi munkaerő alkalmazkodott a megváltozott szerkezetű ipar követelményeihez, olyan új munkamódszereket, munkaszervezési- és vezetési módszereket sajátított el, amelyek nemzetközileg is versenyképessé teszik.

Az ipari parkban működő cégek munkaerő bázisát Oroszlány, Komárom-Esztergom és Fejér megye, valamint Szlovákia egyes településeinek aktív korú lakossága alkotja. Az alábbi képen látható az ipari park munkaerő-vonzáskörzetének térképét.

Forrás: Varikont Kft.

Forrás: Varikont Kft.

Letelepedés támogatása

Az Oroszlányban letelepedni szándékozókat Oroszlány Város Önkormányzata két típusú lakáshoz jutási támogatással segíti:

  • családok támogatása, illetve
  • letelepedési támogatás.

Mindkettő Oroszlány közigazgatási területén történő lakásvásárláshoz, építkezéshez adható, kamatmentes kölcsön formájában. A támogatás mértéke legfeljebb 1.000.000,- Ft, de nem haladhatja meg a vételár, illetve az építkezés költségének a 30%-át. Mindkét támogatást maximum 10 év alatt kell visszafizetni.

Feltételei

  • igénylők egyike sem töltötte be a 40. életévét

Családok támogatása: a szociális helyzetüknél fogva támogatásra szoruló fiatal házasok és kiskorú gyermeket (gyermekeket) egyedül nevelő szülők, valamint kiskorú gyermeket (gyermekeket) közös háztartásban együtt nevelő és lakástulajdont közösen szerző élettársak lakáshoz jutásának támogatása.

Letelepedési támogatás: Oroszlány város közigazgatási területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet munkavállalója részére nyújtható, ha munkáltatója lakáscélú munkáltatói támogatásban részesíti. A letelepedési támogatás összege nem haladhatja meg a munkáltatói támogatás összegét.

Az erre vonatkozó rendelet megtekinthető itt!
További részletesebb információk az alábbi dokumentumban találhatók!

Helyi munkaerőpiac

A helyi munkaerőpiac egyik sajátja az, hogy a foglalkoztatottsági ráta tartósan magasabb az országos átlagnál, a munkanélküliség pedig alacsonyabb, amelyet alátámasztják a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai is (http://www.munka.hu).

A 2015. októberi zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 334,4 ezer álláskereső szerepelt. Oroszlány Járásban 2015. októberében a nyilvántartott álláskeresők száma 622 fő volt, a munkanélküliségi ráta pedig 3,25 % volt.

A következőkben a Lechner Nonprofit Kft. által készített Integrált Településfejlesztési Stratégia tervezését támogató alkalmazás (www.teir.hu/its), a Központi Statisztikai Hivatal, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból készített diagramokon/táblázatokon keresztül mutatjuk be a demográfiai változásokat, a főbb foglalkoztatottsági és munkanélküliségi, valamint képzettségi mutatókat országos, megyei, járási és helyi kitekintésben.