Oroszlány

Oroszlány öt település (Bokod, Dad, Kecskéd, Kömlőd és Szákszend) járási központjaként a Vértes-hegység szelídebb, északi erdős-dombos vidékén helyezkedik el. A környék az Árpád-kortól lakott. A török hódoltság idején elpusztult, elnéptelenedett falvakat szlovák és német telepesek keltették új életre, melyek a XVIII. századtól az Eszterházy család gesztesi, majd tatai uradalmához tartoztak. Városunk a középkorban az Oroszlánykő később a Pusztaoroszlánykő nevet viselte. Elnevezését a hagyomány szerint egykori váráról nyerte, melynek kapuját két kőből faragott oroszlán díszítette. Legalább is ezt írja az 1938-as O’sváth-féle, máig legtöbbet forgatott megyetörténet. De ahogy a középkor, mára már ez is a múlt. Hiszen O’sváth 1557 oroszlányi lakosról számol be, s ma közel húszezren élnek itt, 16 kilométerre Tatabányától, a megyeszékhelytől, és mintegy negyedórányira a nagy forgalmú Bécs-Budapest (M1) autópálya csatlakozásától.

Oroszlány elmúlt évtizedeinek fejlődése nagyrészt a művelésre alkalmasnak talált széntelepek létének köszönhető; a bányászat – és a ráépülő energetikai ipar – alapvetően meghatározta a város életét, munkalehetőséget adva az idetelepülőknek. Az ipari szerkezetváltásnak köszönhetően mind nagyobb jelentősége van az 1997-ben létrejött ipari parknak. A zöldmezős területek a régi ipari területek mellett lettek kijelölve. A különböző előkészítési munkákat és intézkedéseket követően 1999. második felében kezdődtek meg a csarnoképítések.

2016-ban a város elnyerte a Tudományos és Technológiai Park címet, amellyel tovább erősödhetnek az ipari parkon belüli együttműködések, valamint további források állhatnak rendelkezésre a résztvevők számára. Mára 24 működő cég található a parkban, amelyek folyamatos fejlődésben vannak, együttesen több, mint ötezer embert foglalkoztatnak.

Városbemutató kiadványunkat itt tekintheti meg!