Látnivalók

Oroszlányban igazán műemlék értékű alkotás nincs, hiszen a város igen fiatal. Mégis meg kell említeni egy-két alkotást, amely majd műemlékké érik az idők folyamán. Ilyen a Városkapu, amely 1958-ban épült, és Oroszlány egyik legjellegzetesebb épülete. Az 1960-as évek elején – a formáját tekintve – az országban talán egyedülálló víztorony épült. A város főutcájára merőleges épületek oldalát különböző művészek által készített színes sgrafittók díszítik, valamint több képzőművészeti alkotás található a tereken, utcákon, háztömbökben.

A város bányász múltjára való tekintettel, illetve köszönhetően néhány lelkes szakembernek az oroszlányi Bányászati Múzeumban élethű közegben ismerkedhetnek meg a bányászat múltjával, a bányászhagyományokkal és a bányászkodás rekvizitumaival. A múzeum ritka, szép és gazdag ásványgyűjteménye sem mindennapi látványosság a kövek szerelmeseinek.

FOTÓ: Faitli Zoltán

FOTÓ: Faitli Zoltán

A másfél évszázados török hódoltság után elnéptelenedett vidékre szlovák telepesek hozták vissza az életet a 18. század elejétől, s e jelentős létszámú magyarországi kisebbség térképén Oroszlányt azért is jegyzik, mert hűen berendezett Szlovák Tájházával tiszteletre méltóan ápolja az előző generációk emlékét.

FOTÓ: NöZsi

FOTÓ: NöZsi

Az ófalu evangélikus temploma és a város közelmúltban épített katolikus temploma is megér egy-egy látogatást.

FOTÓ: Fénnyel Festők Fotóklubja

FOTÓ: Fénnyel Festők Fotóklubja

FOTÓ: Fénnyel Festők Fotóklubja

FOTÓ: Fénnyel Festők Fotóklubja

A környék horgásztavai közül külön is meg kell említeni a hőerőmű hűtőtavát, amelynek horgászállásait télen is látogathatják e sport kedvelői.

Az Oroszlányhoz közeli vértesszentkereszti apátság és a várgesztesi vár romjai csodálatos kirándulások célpontjai lehetnek az idelátogatók számára. Az országos Kék Túra útvonalán gyakorta barangolók sokat tudnának mesélni arról, hogy milyen élményeket jelent számukra, ha újra meg újra felkeresik a Vértes várromjait: Csókakő várát, a Oroszlánkő várát (Csákyvár), Vitányvárat, Szentgyörgyvárt, Gerencsérvárat.

FOTÓ: Faitli Zoltán

FOTÓ: Faitli Zoltán

Az Oroszlányba látogatók a városról és környékéről a város 3 pontján elhelyezett információs tábláról vagy a polgármesteri hivatal információs irodájában kaphatnak tájékoztatást.

Látnivalókkal kapcsolatos további információk a város weboldalán találhatóak.